• Home
 •  » Activiteiten

Activiteiten 

 • Hieronder vind je een overzicht van de komende gemeentelijke activiteiten.
 • Tijdens de meeste schoolvakanties organiseert de dienst Vrije Tijd (kleuter)sportkampen of speelpleinwerking.
 • Activiteiten ingericht door verenigingen of andere organisatoren, vind je terug op Uit in Maarkedal. Wil je hieraan zelf ook een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op met de dienst Vrije Tijd.
 • De feesten en kermissen die jaarlijks gevierd worden in Maarkedal, vind je onder tradities en feesten.
 • In de gemeenteraad van 24 juni 2014 werd het gemeentelijk reglement betreffende de terugbetaling van inschrijfgelden voor sportactiviteiten goedgekeurd. Meer info vind je hier.

 


 

Open Monumentendag op zondag 11 september: orgels in de kijker! 

Beklim het doksaal en ontdek het orgel van dichtbij!

Vind je orgels duf, oubollig en echt niet meer van deze tijd? Op Open Monumentendag bewijzen we het tegendeel. We trekken letterlijk alle registers open en laten je kennis maken met de diversiteit van onze orgels.
Je kan een kijkje nemen op het doksaal en zelf zien hoe zo’n orgel er van dichtbij uitziet en hoe het werkt. Op elke locatie geeft een organist doorlopend demonstraties met een woordje uitleg bij het instrument.

Praktisch:
14 tot 15.30 uur: het orgel in Nukerke, muziek en uitleg door Dominique Wybraeke
14 tot 15.30 uur: het orgel in Etikhove, muziek en uitleg door Sven Vermassen
15 tot 16.30 uur: het orgel in Schorisse, muziek en uitleg door Jean-Marie D'Hondt
15 tot 16.30 uur: het orgel in Maarke, muziek en uitleg door Antoine Tronquo

Familiezoektocht "Ontrafel het ecclesia mysterie"

Schuilt er in jou een echte detective? Ben je een krak in het oplossen van raadsels? 
Doe mee aan de zoektocht, voer de opdrachten uit en ontrafel zo het ecclesia mysterie!

Praktisch:
Zoektocht in de verschillende kerken volgens de openingsuren hierboven.
Zoektochtformulier te verkrijgen op de verschillende locaties.


Bouw zelf een orgel!

Help jij mee bouwen aan een echt orgel? We zetten zelf een orgel in elkaar, leren zo hoe dit instrument eigenlijk werkt en spelen er daarna natuurlijk een liedje op! Een echt doe-orgel voor kinderen van de lagere school.

Praktisch: 14 tot 15.30 uur: de kerk in Etikhove


Orgelconcert "Tussen Noord en Zuid: het Vlaams historisch orgel"

Organist Antoine Tronquo brengt een bloemlezing op het historisch orgel in het Marca. Het orgel werd in de 18de eeuw gebouwd door Louis de la Haye en in 1813 omgebouwd door P. Ch. Van Peteghem uit Gent. Tronquo brengt muziek uit de Nederlanden in confrontatie met muziek uit Noord en Zuid. Het belooft een boeiende muzikale reis te worden...

Praktisch:
17 uur, GC het Marca, Maarkeweg 65 A
5 euro, kaarten te koop in de bibliotheek en bij de dienst burgerzaken


 

Zomerwandelzoektocht 

Van 15 juni tot 30 september kan je in Maarkedal weer deelnemen aan de jaarlijkse zomerwandelzoektocht. Naar goede gewoonte zorgen wij voor de pittige vragen, aan de deelnemer om ze op te lossen... We starten aan het charmante kerkje in Kerkem. De tocht van 5 km gaat langs verharde en onverharde wegen en laat je na de onvermijdelijke klim genieten van zalige vergezichten! 

Ongetwijfeld ontdek je nieuwe plekjes en raak je weer gecharmeerd door de schoonheid van onze gemeente. De zomerzoektocht staat garant voor een superleuke uitstap. Ideaal om samen met gezin, familie of vrienden Maarkedal op een ludieke manier te ontdekken.

Let op: laarzen of andere stevige schoenen zijn aan te raden!

De zoektocht is er in de eerste plaats voor het plezier, maar wie dat wenst kan ook deelnemen aan de wedstrijd en kans maken op één van de mooie prijzen. De hoofdprijs is een fiets.

Nieuw: dit jaar hebben we ook een invulformulier voor de kinderen! Op die manier wordt het nog zo leuk om de zomerzoektocht met het gezin te wandelen.

Praktisch:
De deelnameformulieren kan je hieronder gratis downloaden:

Je kan de formulieren van 15 juni tot 30 september ook afhalen bij de dienst Burgerzaken of in de Bibliotheek; dan betaal je 1 euro kopiekosten. Voor deelname aan de wedstrijd betaal je 5 euro. De deelnameformulieren voor de kinderen zijn gratis.

Meer info:
vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52


 

Ruiterommegangen 

Zoals de traditie het wil, heeft elke deelgemeente ook komende zomer haar eigen ruiterommegang. Beslist de moeite om eens mee te maken.

 • Sint-Eligius ruiterommegang
  zondag 26 juni in Maarke-Kerkem, start om 15 uur
 • Sint-Donatus ruiterommegang 
  zondag 10 juli in Etikhove, start om 14.45 uur
 • Sint-Michiels ruiterommegang 
  zondag 17 juli in Nukerke, start om 14.45 uur
 • Sint-Rochus ruiterommegang 
  zondag 11 september in Schorisse, start om 14.30 uur


De oorsprong van onze ruiterommegangen

Verscheidene dorpen in de streek organiseren een folkloristische ruiterommegang, die meestal  zijn oorsprong vindt in de verering van één of andere volksheilige, in veel gevallen de patroonheilige van de parochie.

De ruiterommegang in Maarke is wellicht één van de oudste van de regio. De overlevering beweert dat hij ontstaan zou zijn in de Middeleeuwen ter gelegenheid van de plechtige overbrenging van de eerste relikwie van St.-Elooi. In de rekeningen van de kerk van Maarke (1637) is er al sprake van een “ordinairen ommegang”. Een eerste officiële ommegang zou rond 1780 plaatsgevonden hebben.

De ruiterommegang in Etikhove ontstond waarschijnlijk uit een ware volksdevotie in de 18de eeuw voor de H. Donatus. In het weekblad ’t Volk van Ronse en Audenaerde van 10 juli 1937 lezen we: “Het zal zondag a.s. 11 juli 1937, het derde jaar zijn dat in Etichove de zoo vermaarden ruitersommegang terug zal uitgaan. Sedert eeuwen, was dit vroeger kristelijk en vroom gebruik, waaraan onze voorouders zooveel hielden, ter eere van den Heiligen Donatus ingericht.” Dankzij  pastoor Weemaes, met medewerking van het toenmalig gemeentebestuur, werd dit oude gebruik in ere hersteld.

De ommegang te Schorisse bestaat sinds de oprichting van de St.-Rochusruitervereniging in 1946. In de kerk van Schorisse hangt boven het zuidelijk zijaltaar een schilderij uit de 17de eeuw waarop de pestlijders de heiligen Rochus, Sebastiaan en Antonius aanroepen. De H. Rochus was een ruiter en de keuze voor de vereniging en de ommegang was dus rap gemaakt.

De ommegang in Nukerke is de jongste in de rij en dateert van 1953. De naam van de organiserende ruitervereniging St.-Michel heeft echter niets te maken met de patroonheilige van de parochie; de naam verwijst naar de heilige te paard die afgebeeld stond op de pakjes sigaretten “groene Michel”. De ruiters en paarden worden gezegend met de relikwie van de H. Antonius.

Een mooie traditie die niet verloren mag gaan!