• Home
 •  » Activiteiten

Activiteiten 

 • Hieronder vind je een overzicht van de komende gemeentelijke activiteiten.
 • Tijdens de meeste schoolvakanties organiseert de dienst Vrije Tijd (kleuter)sportkampen of speelpleinwerking.
 • Activiteiten ingericht door verenigingen of andere organisatoren, vind je terug op Uit in Maarkedal. Wil je hieraan zelf ook een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op met de dienst Vrije Tijd.
 • De feesten en kermissen die jaarlijks gevierd worden in Maarkedal, vind je onder tradities en feesten.
 • In de gemeenteraad van 24 juni 2014 werd het gemeentelijk reglement betreffende de terugbetaling van inschrijfgelden voor sportactiviteiten goedgekeurd. Meer info vind je hier.

 


 

Met de cultuurraad naar Mons en Grand-Hornu 

Mons mag dan wel vorig jaar culturele hoofdstad van Europa geweest zijn, ook in 2016 blijft het de moeite een bezoekje aan deze stad te brengen. Op slechts 10 km van Mons ligt de 19de-eeuwse mijnsite Grand-Hornu, een pareltje van industrieel erfgoed, dat momenteel het MAC’s (Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles) en het CID (Centre d'Innovation et de Design) huisvest.

Op zondag 5 juni neemt de cultuurraad je graag op sleeptouw naar Grand-Hornu en Mons.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 9 uur: afspraak aan het Administratief Centrum (Nederholbeekstraat 1)
 • 10.15 uur: geleid bezoek aan de tentoonstellingen in het MAC’s en het CID op de site Grand Hornu
 • 12.30 uur: lunch in Le Saint-Germain (soep, hoofdgerecht en dessert)
 • 14 uur: gegidste stadswandeling door Mons, met speciale aandacht voor architectuur
 • 18 uur: terug in Maarkedal

Kostprijs:
De kostprijs voor deze daguitstap is 40 euro (alles inbegrepen behalve dranken). Kinderen tot 12 jaar betalen 20 euro.

Info en inschrijvingen:
Inschrijven bij de dienst Vrije Tijd: 055 33 46 52 of vrijetijd@maarkedal.be
Na bevestiging door de dienst Vrije Tijd, kan het deelnamegeld overgeschreven worden op het rekeningnummer van de cultuurraad: iban: BE10 0015 1900 1004 (bic: GEBABEBB).


 

Seniorensportdag op dinsdag 7 juni in Kruishoutem 

De Burensportdienst Vlaamse Ardennen (waarvan ook Maarkedal lid is) organiseert op dinsdag 7 juni een seniorensportdag in Kruishoutem. Er wordt een ruim aanbod sporten voorzien: wandelen, fietsen, curve bowling, curling, badminton, lijndans, seniorenaerobic, ruggym, kubb, yoga, krolf, initiatie elektrisch fietsen, petanque, drums alive en spinning.

Waar: sporthal Kruishoutem, Woestijnestraat 13, 9770 Kruishoutem 

Wanneer: dinsdag 7 juni van 8.45 uur tot 16 uur

Prijs: 6 euro voor een volledige dag sporten, verzekering, koffie en gebak inbegrepen. Wie 's middags een koude schotel wenst, betaalt daarvoor 10 euro extra.

Programma: zie folder

Meer info en inschrijven: Inschrijven vóór 20 mei bij de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. Vermeld hierbij duidelijk welke sporten je die dag wil beoefenen. Het overzicht vind je in de folder. 


 

Midzomerklanken 

Luister, wandel, proef...

In hartje zomer genieten van muzikale topprestaties, gecombineerd met de rust van het Maarkedals natuurschoon en zomerse culinaire verwennerijen, dat maakt een mens gelukkig…
Op zaterdag 25 juni kan je dit kleine geluk beleven! "Midzomerklanken" belooft een zinnenstrelend parcours:

 • 3 topconcerten, waarbij je op wandelafstand het muzikale universum van de twaalfde, de zeventiende en de eenentwintigste eeuw verkent
 • 3 betoverende locaties: de Sint-Vincentiuskapel, het Sint-Pieterskerkje in Kerkem en het Marca
 • 3 culinaire verwennerijen, bereid door Maarkedalse verenigingen
 • 3 wandelingen (3 km, 4 km en 1 km) met zalige vergezichten 

Het programma:

 • 13.30 uur: afspraak aan het Marca, we parkeren onze auto en wandelen samen naar de eerste concertlocatie (3 km)*
 • 14.30 uur: concert Jacob Van Eyck in de Sint-Pieterskerk in Kerkem, aansluitend koffie met gebak
 • 16 uur: we wandelen samen naar de tweede concertlocatie (4 km)*
 • 17 uur: concert Hildegard von Bingen in de Sint-Vincentiuskapel in Maarke, aansluitend aperitiefje
 • 18.30 uur: zomers etentje incl. dranken (t.w.v. ca. 20 euro)
 • 20 uur: we wandelen samen naar de laatste concertlocatie (0,7 km)*
 • 20.30 uur: concert Arvo Pärt in GC het Marca, we sluiten de dag af met een glaasje

* Wie liever niet meewandelt, kan zich uiteraard ook met de wagen verplaatsen van de ene naar de andere locatie. Hou er rekening mee dat er aan de Sint-Vincentiuskapel nauwelijks parkeergelegenheid is.

De concerten:
Programmatie door curator Marc Michael De Smet

ARDALUS o.l.v. Karen Ketels | Rondom Jacob Van Eyck
14.30 uur . Sint-Pieterskerk (Kerkemstraat)

Lang voor copyrightissues bestonden, ‘leende’ Jacob Van Eyck alle muziek waarrond hij zijn 3 eigen muziekbundels heeft gebouwd. Je kan hem gerust een meesterdief noemen, of iemand die de andere componisten als zijn muzen gebruikte. Ardalus zocht de originelen terug op en verbond ze eeuwen na de muziekroof met de uitzonderlijke versieringen en versies van Jacob Van Eycks hand. Zo ontstond een bijzonder gevarieerd, boeiend en kleurrijk programma. Laat je verleiden door de mooiste klanken van over heel Europa, gebracht door een sopraan en een kleurrijk barokensemble (viool, blokfluiten in verschillende groottes, luit, teorbe, gamba, klavecimbel en slagwerk).
Benieuwd? www.ardalus.be

CATHERINE BRASLAVSKY & JOSEPH ROWE | Hildegard von Bingen – Le mariage du ciel et de la terre
17 uur . Sint-Vincentiuskapel (Kapelleberg)

Hildegard von Bingen (1098-1179), abdis, genezeres en componiste, is na eeuwen herontdekt als universeel genie. Pausen en koningen kwamen langs in haar klooster in Bingen (Rijnland) om geestelijke raad. Naast het vroegst bekende oratorium componeerde Hildegard 77 zangen voor gebruik in haar klooster die ze, tegen de wil van Rome in, instrumentaal liet begeleiden. Haar muzikaal oeuvre wordt door zangeres Catherine Braslavsky en multi-instrumentalist Joseph Rowe op indrukwekkende wijze weer tot leven gewekt.
Benieuwd? www.naturalchant.com

AQUARIUS o.l.v. MARC MICHAEL DE SMET | Arvo Pärt - Magnificent Magnificat
20.30 uur . GC Het Marca (Maarkeweg 65A)

Na de grote indruk die Aquarius in oktober 2015 in Maarkedal naliet met de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt, keert het koor terug met een bloemlezing uit de koormuziek van deze Estse componist. Pärt is nu al vier jaar op rij de meest uitgevoerde hedendaagse componist van klassieke muziek. Zijn muziek is rustpunt en zoekpunt, voer voor de twijfelaar en de ‘nieuw’ gelovige die iets wil omarmen dat boven het zichtbare en het materiële uitstijgt. In vijf talen en vijf verschillende sferen legt Arvo Pärt getuigenis af van zijn geloof, met een unieke stem die miljoenen luisteraars aan hem bindt.
Benieuwd? www.gc-aquarius.be

Praktisch:
Zaterdag 25 juni

 • Combiticket (de 3 concerten, inclusief koffie met gebak, aperitiefje en een zomers etentje tussen het tweede en derde concert): 60 euro of 50 euro (reductietarief)**
 • Concert Jacob Van Eyck (inclusief koffie met gebak): 15 euro of 12 euro (reductietarief)**
 • Concert Hildegard von Bingen (inclusief aperitiefje): 15 euro of 12 euro (reductietarief)**
 • Concert Arvo Pärt (inclusief glaasje achteraf): 20 euro of 15 euro (reductietarief)**

** Inwoners van Maarkedal genieten van het reductietarief.

Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52

Tickets zijn te koop in de Bibliotheek en bij de dienst Burgerzaken of kunnen hieronder online gekocht worden. Let er bij de online aankoop op dat je de juiste tickets kiest (voor het gewenste concert, concerten of combi).
Betaalde tickets worden niet terugbetaald.

 


 

11-juliviering met Lieven Tavernier 

Het best verborgen talent van de Nederlandstalige singer-songwriters, Lieven Tavernier, kreeg de voorbije maanden alle spots op zich met het boek "Eerste sneeuw" en de bijhorende cd "Geen kwaje vrienden". Deze cd werd ingezongen door illustere namen zoals Gabriel Rios, Raymond, Isolde Lasoen, Roland, ...  Trouwens no one to blame voor die onbekendheid dan Lieven zelf. Deze ultieme songsmid heeft altijd zijn songs naar voren geschoven, onder het motto niet de maker moet in het licht staan, wel wat hij maakt.

"Eerste sneeuw" ken je natuurlijk als de klassieker van Jan De Wilde ... Een misverstand, het is een nummer van Lieven evenals die andere ‘hit’ "De fanfare van honger en dorst". 
Lieven heeft een meesterlijk repertoire neergepend en brengt dit in het Marca op zaterdag 9 juli.  

Kom je hart verwarmen aan bloedmooie songs van een meesterlijke pen, muzikaal mooi uitgelicht door uitstekende muzikanten.

Praktisch:
Zaterdag 9 juli om 20 uur
GC het Marca, Maarkeweg 65 A
Inkom: 5 euro
Tickets zijn te koop in de Bibliotheek en bij de dienst Burgerzaken of kunnen hieronder online gekocht worden. 
Betaalde tickets worden niet terugbetaald.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, plezierig sporten staat centraal!
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... 

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Lessenreeks yoga 

Heb je ook nood aan wat meer tijd voor jezelf, wat meer beweging, een uurtje ontspanning? Yoga is het ideale antwoord...

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.