• Home
 •  » Activiteiten

Activiteiten 

 • Hieronder vind je een overzicht van de komende gemeentelijke activiteiten.
 • Tijdens de meeste schoolvakanties organiseert de dienst Vrije Tijd (kleuter)sportkampen of speelpleinwerking.
 • Activiteiten ingericht door verenigingen of andere organisatoren, vind je terug op Uit in Maarkedal. Wil je hieraan zelf ook een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op met de dienst Vrije Tijd.
 • De feesten en kermissen die jaarlijks gevierd worden in Maarkedal, vind je onder tradities en feesten.
 • In de gemeenteraad van 24 juni 2014 werd het gemeentelijk reglement betreffende de terugbetaling van inschrijfgelden voor sportactiviteiten goedgekeurd. Meer info vind je hier.

 


 

Midzomerklanken 

Luister, wandel, proef...

In hartje zomer genieten van muzikale topprestaties, gecombineerd met de rust van het Maarkedals natuurschoon en zomerse culinaire verwennerijen, dat maakt een mens gelukkig…
Op zaterdag 25 juni kan je dit kleine geluk beleven! "Midzomerklanken" belooft een zinnenstrelend parcours:

 • 3 topconcerten, waarbij je op wandelafstand het muzikale universum van de twaalfde, de zeventiende en de eenentwintigste eeuw verkent
 • 3 betoverende locaties: de Sint-Vincentiuskapel, het Sint-Pieterskerkje in Kerkem en het Marca
 • 3 culinaire verwennerijen, bereid door de Maarkedalse verenigingen Gezinsbond en KVLV
 • 3 wandelingen (3 km, 4 km en 1 km) met zalige vergezichten 

Het programma:

 • 13.30 uur: afspraak aan het Marca, we parkeren onze auto en wandelen samen naar de eerste concertlocatie (3 km)*
 • 14.30 uur: concert Jacob Van Eyck in de Sint-Pieterskerk in Kerkem, aansluitend koffie met gebak, home made door KVLV Etikhove
 • 16 uur: we wandelen samen naar de tweede concertlocatie (4 km)*
 • 17 uur: concert Hildegard von Bingen in de Sint-Vincentiuskapel in Maarke, aansluitend fris aperitiefje met hapjes bereid door Gezinsbonden Etikhove, Nukerke en Schorisse
 • 18.30 uur: zomers etentje incl. dranken (t.w.v. ca. 20 euro)
 • 20 uur: we wandelen samen naar de laatste concertlocatie (0,7 km)*
 • 20.30 uur: concert Arvo Pärt in GC het Marca, we sluiten de dag af met een glaasje

* Wie liever niet meewandelt, kan zich uiteraard ook met de wagen verplaatsen van de ene naar de andere locatie. Hou er rekening mee dat er aan de Sint-Vincentiuskapel nauwelijks parkeergelegenheid is.

De concerten:
Programmatie door curator Marc Michael De Smet

ARDALUS o.l.v. Karen Ketels | Rondom Jacob Van Eyck
14.30 uur . Sint-Pieterskerk (Kerkemstraat)

Lang voor copyrightissues bestonden, ‘leende’ Jacob Van Eyck alle muziek waarrond hij zijn 3 eigen muziekbundels heeft gebouwd. Je kan hem gerust een meesterdief noemen, of iemand die de andere componisten als zijn muzen gebruikte. Ardalus zocht de originelen terug op en verbond ze eeuwen na de muziekroof met de uitzonderlijke versieringen en versies van Jacob Van Eycks hand. Zo ontstond een bijzonder gevarieerd, boeiend en kleurrijk programma. Laat je verleiden door de mooiste klanken van over heel Europa, gebracht door een sopraan en een kleurrijk barokensemble (viool, blokfluiten in verschillende groottes, luit, teorbe, gamba, klavecimbel en slagwerk).
Benieuwd? www.ardalus.be

CATHERINE BRASLAVSKY & JOSEPH ROWE | Hildegard von Bingen – Le mariage du ciel et de la terre
17 uur . Sint-Vincentiuskapel (Kapelleberg)

Hildegard von Bingen (1098-1179), abdis, genezeres en componiste, is na eeuwen herontdekt als universeel genie. Pausen en koningen kwamen langs in haar klooster in Bingen (Rijnland) om geestelijke raad. Naast het vroegst bekende oratorium componeerde Hildegard 77 zangen voor gebruik in haar klooster die ze, tegen de wil van Rome in, instrumentaal liet begeleiden. Haar muzikaal oeuvre wordt door zangeres Catherine Braslavsky en multi-instrumentalist Joseph Rowe op indrukwekkende wijze weer tot leven gewekt.
Benieuwd? www.naturalchant.com

AQUARIUS o.l.v. MARC MICHAEL DE SMET | Arvo Pärt - Magnificent Magnificat
20.30 uur . GC Het Marca (Maarkeweg 65A)

Na de grote indruk die Aquarius in oktober 2015 in Maarkedal naliet met de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt, keert het koor terug met een bloemlezing uit de koormuziek van deze Estse componist. Pärt is nu al vier jaar op rij de meest uitgevoerde hedendaagse componist van klassieke muziek. Zijn muziek is rustpunt en zoekpunt, voer voor de twijfelaar en de ‘nieuw’ gelovige die iets wil omarmen dat boven het zichtbare en het materiële uitstijgt. In vijf talen en vijf verschillende sferen legt Arvo Pärt getuigenis af van zijn geloof, met een unieke stem die miljoenen luisteraars aan hem bindt.
Benieuwd? www.gc-aquarius.be

Praktisch:
Zaterdag 25 juni

De combitickets en de losse tickets voor het concert "Hildegard von Bingen" zijn uitverkocht.
Voor de concerten "Jacob Van Eyck" en "Arvo Pärt" kunnen nog tickets gekocht worden aan de kassa.

 • Combiticket (de 3 concerten, inclusief koffie met gebak, aperitiefje en een zomers etentje tussen het tweede en derde concert): 60 euro of 50 euro (reductietarief)** - UITVERKOCHT
 • Concert Jacob Van Eyck (inclusief koffie met gebak): 15 euro of 12 euro (reductietarief)**
 • Concert Hildegard von Bingen (inclusief aperitiefje): 15 euro of 12 euro (reductietarief)** - UITVERKOCHT
 • Concert Arvo Pärt (inclusief glaasje achteraf): 20 euro of 15 euro (reductietarief)**

** Inwoners van Maarkedal genieten van het reductietarief.

Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52

Betaalde tickets worden niet terugbetaald.

 

 


 

Zomerwandelzoektocht 

Van 15 juni tot 30 september kan je in Maarkedal weer deelnemen aan de jaarlijkse zomerwandelzoektocht. Naar goede gewoonte zorgen wij voor de pittige vragen, aan de deelnemer om ze op te lossen... We starten aan het charmante kerkje in Kerkem. De tocht van 5 km gaat langs verharde en onverharde wegen en laat je na de onvermijdelijke klim genieten van zalige vergezichten! 

Ongetwijfeld ontdek je nieuwe plekjes en raak je weer gecharmeerd door de schoonheid van onze gemeente. De zomerzoektocht staat garant voor een superleuke uitstap. Ideaal om samen met gezin, familie of vrienden Maarkedal op een ludieke manier te ontdekken.

De zoektocht is er in de eerste plaats voor het plezier, maar wie dat wenst kan ook deelnemen aan de wedstrijd en kans maken op één van de mooie prijzen. De hoofdprijs is een fiets.

Nieuw: dit jaar hebben we ook een invulformulier voor de kinderen! Op die manier wordt het nog zo leuk om de zomerzoektocht met het gezin te wandelen.

Praktisch:
De deelnameformulieren kan je hieronder gratis downloaden:

Je kan de formulieren van 15 juni tot 30 september ook afhalen bij de dienst Burgerzaken of in de Bibliotheek; dan betaal je 1 euro kopiekosten. Voor deelname aan de wedstrijd betaal je 5 euro. De deelnameformulieren voor de kinderen zijn gratis.

Meer info:
vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52


 

Run for fun 


Op vrijdag 8 juli organiseert de sportraad weer Run for Fun, dé kermisjogging voor jong en oud. Plezier en gezelligheid gegarandeerd! Een rondje is ongeveer 1100 meter. Het 3e, 5e, 7e en 10e rondje geven recht op een gratis consumptie (Ename, Romy pils, frisdrank of ijsje).

Loop je mee? 't Zal wel zijn, iedereen loopt!

 

Praktisch:
Vrijdag 8 juli, start om 19.30 uur, feesttent Puttene Etikhove
Deelnameprijs: 3 euro
Info en inschrijvingen: vrijetijd@maarkedal.be, 055 33 46 52 of ter plaatse.


 

11-juliviering met Lieven Tavernier 

Het best verborgen talent van de Nederlandstalige singer-songwriters, Lieven Tavernier, kreeg de voorbije maanden alle spots op zich met het boek "Eerste sneeuw" en de bijhorende cd "Geen kwaje vrienden". Deze cd werd ingezongen door illustere namen zoals Gabriel Rios, Raymond, Isolde Lasoen, Roland, ...  Trouwens no one to blame voor die onbekendheid dan Lieven zelf. Deze ultieme songsmid heeft altijd zijn songs naar voren geschoven, onder het motto niet de maker moet in het licht staan, wel wat hij maakt.

"Eerste sneeuw" ken je natuurlijk als de klassieker van Jan De Wilde ... Een misverstand, het is een nummer van Lieven evenals die andere ‘hit’ "De fanfare van honger en dorst". 
Lieven heeft een meesterlijk repertoire neergepend en brengt dit in het Marca op zaterdag 9 juli.  

Kom je hart verwarmen aan bloedmooie songs van een meesterlijke pen, muzikaal mooi uitgelicht door uitstekende muzikanten.

Praktisch:
Zaterdag 9 juli om 20 uur
GC het Marca, Maarkeweg 65 A
Inkom: 5 euro
Tickets zijn te koop in de Bibliotheek en bij de dienst Burgerzaken of kunnen hieronder online gekocht worden. 
Betaalde tickets worden niet terugbetaald.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52 


 

Ruiterommegangen 

Zoals de traditie het wil, heeft elke deelgemeente ook komende zomer haar eigen ruiterommegang. Beslist de moeite om eens mee te maken.

 • Sint-Eligius ruiterommegang
  zondag 26 juni in Maarke-Kerkem, start om 15 uur
 • Sint-Donatus ruiterommegang 
  zondag 10 juli in Etikhove, start om 14.45 uur
 • Sint-Michiels ruiterommegang 
  zondag 17 juli in Nukerke, start om 14.45 uur
 • Sint-Rochus ruiterommegang 
  zondag 11 september in Schorisse, start om 14.30 uur


De oorsprong van onze ruiterommegangen

Verscheidene dorpen in de streek organiseren een folkloristische ruiterommegang, die meestal  zijn oorsprong vindt in de verering van één of andere volksheilige, in veel gevallen de patroonheilige van de parochie.

De ruiterommegang in Maarke is wellicht één van de oudste van de regio. De overlevering beweert dat hij ontstaan zou zijn in de Middeleeuwen ter gelegenheid van de plechtige overbrenging van de eerste relikwie van St.-Elooi. In de rekeningen van de kerk van Maarke (1637) is er al sprake van een “ordinairen ommegang”. Een eerste officiële ommegang zou rond 1780 plaatsgevonden hebben.

De ruiterommegang in Etikhove ontstond waarschijnlijk uit een ware volksdevotie in de 18de eeuw voor de H. Donatus. In het weekblad ’t Volk van Ronse en Audenaerde van 10 juli 1937 lezen we: “Het zal zondag a.s. 11 juli 1937, het derde jaar zijn dat in Etichove de zoo vermaarden ruitersommegang terug zal uitgaan. Sedert eeuwen, was dit vroeger kristelijk en vroom gebruik, waaraan onze voorouders zooveel hielden, ter eere van den Heiligen Donatus ingericht.” Dankzij  pastoor Weemaes, met medewerking van het toenmalig gemeentebestuur, werd dit oude gebruik in ere hersteld.

De ommegang te Schorisse bestaat sinds de oprichting van de St.-Rochusruitervereniging in 1946. In de kerk van Schorisse hangt boven het zuidelijk zijaltaar een schilderij uit de 17de eeuw waarop de pestlijders de heiligen Rochus, Sebastiaan en Antonius aanroepen. De H. Rochus was een ruiter en de keuze voor de vereniging en de ommegang was dus rap gemaakt.

De ommegang in Nukerke is de jongste in de rij en dateert van 1953. De naam van de organiserende ruitervereniging St.-Michel heeft echter niets te maken met de patroonheilige van de parochie; de naam verwijst naar de heilige te paard die afgebeeld stond op de pakjes sigaretten “groene Michel”. De ruiters en paarden worden gezegend met de relikwie van de H. Antonius.

Een mooie traditie die niet verloren mag gaan!


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, plezierig sporten staat centraal!
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... 

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Lessenreeks yoga 

Heb je ook nood aan wat meer tijd voor jezelf, wat meer beweging, een uurtje ontspanning? Yoga is het ideale antwoord...

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
De laatste les dit schooljaar is voorzien op dinsdag 21 juni; in september start de nieuwe lessenreeks.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.