• Home
 •  » Activiteiten

Activiteiten 

 • Hieronder vind je een overzicht van de komende gemeentelijke activiteiten.
 • Tijdens de meeste schoolvakanties organiseert de dienst Vrije Tijd (kleuter)sportkampen of speelpleinwerking.
 • Activiteiten ingericht door verenigingen of andere organisatoren, vind je terug op Uit in Maarkedal. Wil je hieraan zelf ook een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op met de dienst Vrije Tijd.
 • De feesten en kermissen die jaarlijks gevierd worden in Maarkedal, vind je onder tradities en feesten.
 • In de gemeenteraad van 24 juni 2014 werd het gemeentelijk reglement betreffende de terugbetaling van inschrijfgelden voor sportactiviteiten goedgekeurd. Meer info vind je hier.

 


 

Wedstrijd Jeugdboekenmaand 

MVX - Je bent wie je bent

Het is maart en het is weer zover: jeugdboekenmaand in de bibliotheek. Zoals elk jaar organiseert de bibliotheek samen met de gezinsbonden van Maarkedal een uitdagende activiteit voor de kinderen van de lagere school.

Deze keer kan je meedoen aan de wedstrijd “MVX-Je bent wie je bent”!  We gaan op zoek naar de stoerste meisjes en de meest creatieve jongens. Rep je naar de bibliotheek en daag je vrienden uit voor een van de vele leuke duels.

Op vrijdag 31 maart maken we de winnaars bekend in de bibliotheek. Als je wint, krijg je een hilarische karikatuur van jezelf mee naar huis!

Ook met je klas kan je in de prijzen vallen! Ga de Roald Dahl-uitdaging aan en win voor je klas een grappige workshop over deze beroemde schrijver.

Praktisch:

15 t.e.m. 18 maart tijdens de openingsuren van de bibliotheek
Prijsuitreiking: vrijdag 31 maart om 17 uur in de bibliotheek  


 

Lentewandeling Bos Ter Rijst 

Zondag 9 april
De lente is in aantocht! Hoewel elk seizoen zijn charme en schoonheid heeft, is de lente ongetwijfeld de favoriet van velen. Heb je ook zin om het ontwaken van de natuur van dichtbij te beleven?
Kom dan zeker naar de lentewandeling in Bos Ter Rijst! Op zondag 9 april trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we met de gids op stap in dit langgerekte bos. De natuurgidsen van het Agentschap voor Natuur en Bos vertellen je meer over de eigenheid van het bos, fauna en flora. We duimen voor een tapijt van "blauwe kousjes"...

Praktisch

 • Zondag 9 april om 10 uur, duur ca. 2 uur, we verwelkomen je graag een kwartiertje eerder, zodat de betalingen vlot geregeld kunnen worden
 • Vertrekplaats: uitkijkpunt Bosgat, Bosgatstraat in Schorisse
 • Deelname: 2 euro pp (ter plaatse te betalen)
 • Inschrijven verplicht bij de dienst Vrije Tijd tot uiterlijk 5 april: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

Tips:


 

Langer genieten is... vallen voorkomen 

Toneelstuk "Trap niet in de val" is een toneelstuk met inleiding vol praktische tips om vallen te vermijden.Op een ludieke manier worden gevaarlijke punten in een woning onder de aandacht gebracht.

Praktisch:

18 april om 14 uur
WZC Haagwinde, Hasselstraat 7
Toegang is gratis

Organisatie door de seniorenraad en het gemeentebestuur. 

Inschrijven tegen 13 april bij vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.

Geen vervoer? Bel onze minder-mobielen-centrale op 055 39 77 10 en wij regelen dit voor jou. 

Vorming rond autisme in het jeugdwerk 

De dienst Vrije Tijd organiseert in samenwerking met de jeugdraad en vzw Oranje (jeugdwerk voor Allen) een vorming rond autisme in het jeugdwerk. De vorming staat open voor (toekomstige) begeleiders in het jeugdwerk (jeugdbewegingen, speelpleinwerking...) en reikt handvaten aan om als begeleider om te gaan met kinderen met autisme. Kinderen met autisme weten niet goed wat van hen verwacht wordt; het is niet altijd evident om hen bij de groep te betrekken.

Praktisch:
Vrijdag 21 april van 19.30 tot 21.30 uur in de gebouwen in de Maalzaakstraat

Inschrijven kan tot dinsdag 18 april via mail: vrijetijd@maarkedal.be 

Digitale Vorming: thuisbankieren 

In deze vorming komen de basisfuncties van het thuisbankieren aan bod, leer je hoe je met je smartphone snel kan overschrijven en hoe je vlot online kan betalen.

Praktisch


 

Digitale Vorming: digidokter 

Heb je een probleem met je computer, tablet of smartphone? Maak een afspraak met de digidokter en hij helpt je zoeken naar een oplossing!

Praktisch

 • donderdag 27 april | 16 - 19 uur: een spreekuur duurt ongeveer een kwartier
 • raadzaal administratief centrum
 • gratis inschrijven: bibliotheek@maarkedal.be

 

50 jaar muziekschool 

Het filiaal Maarkedal van de Kunstacademie Vlaamse Ardennen bestaat 50 jaar! Deze verjaardag willen we niet ongemerkt laten voorbijgaan ... 

Zaterdag 29 april vieren we feest! Op verschillende locaties in Etikhove kan je die dag genieten van grote en kleine voorstellingen. Afsluiten doen we met een muzikale reünie. 

 • 15 uur: Feestelijke opening in de parochiezaal met concert door fanfare de bijenkorf, voorprogramma door leerlingen van de academie.
 • 16 tot 18 uur: Concertjes, voorstellingen en tentoonstellingen op diverse locaties in Etikhove. 
 • 18 uur: Muzikale reünie in de Sint-Britiuskerk. Een kerk vol muziek met leerlingen van de academie, de fanfare en oud-leerlingen van de "muziekschool". 

Alle info op www.muziekschoolmaarkedal50.wordpress.com

Deze feestactiviteit wordt georganiseerd door filiaal Maarkedal van Kunstacademie Vlaamse Ardennen in samenwerking met Fanfare de Bijenkorf (mede-oprichters van de muziekschool!) en de gemeente Maarkedal.


Gezocht: oud-leerlingen muziekschool Etikhove!

Ben jij oud-leerling van de muziekschool (filiaal Maarkedal)? Lees dan zeker verder!! Naar aanleiding van ons 50-jarig bestaan organiseren we een "actieve muzikale reunie". Op zaterdag 29 april om 18uur musiceren we samen met de huidige leerlingen en de leden van de "Fanfare de Bijenkorf" in de kerk van Etikhove.

We brengen 2 muziekstukken die heel symbolisch zijn: "Music was my first love" van John Miles en "Thank you for the music" van ABBA.

Hoog tijd om je instrument van onder het stof te halen of je stembanden te smeren. De partituren (van eenvoudig tot moeilijk) liggen al op jou te wachten!

Voel je je aangesproken? Neem contact op via muziekschool50@gmail.com. Dan sturen we de partituren door, samen met alle praktische afspraken. We hopen jou die dag te ontmoeten, samen met veel oud-studenten uit je vroegere les notenleer of instrument. Zo kunnen er leuke herinneringen opgehaald worden. DOEN !!

We dromen ervan die dag een kerk vol Maarkedalse muzikanten samen te zien musiceren!!


 

11 juli: avondmarkt op het plein - kraampjes gezocht! 

Vlaanderen Feest ter gelegenheid van 11 juli! Ook Maarkedal feest mee! Dit jaar organiseren we een gezellige avondmarkt op het plein in Etikhove. Bij een avondmarkt horen kraampjes! En daarvoor doen we graag beroep op jullie, inwoners van Maarkedal! We geven deze avondmarkt graag een lokale touch, met mensen, producten en talent uit onze gemeente. Verkoop jij juwelen, handtassen, meubeltjes, schilderijen, speelgoed of nog iets helemaal anders? Ben je imker en breng je je zelf geslingerde honing graag in Maarkedal aan de man? Wil je dat iedereen jouw koekjes of pizza proeft? Heb je stekjes te koop van planten en kruiden?

Wij zorgen voor het plein en de sfeer. Jullie voor de kraampjes op het plein! Interesse? Laat het ons weten! Neem tegen 20 april contact op met de dienst Vrije Tijd voor meer informatie en inschrijving. Wij reserveren met plezier jouw plaatsje op het plein.

Praktisch:

Dinsdag 11 juli vanaf 18 uur.
Standhouders brengen zelf tentje en tafel mee. 
Deze avondmarkt staat open voor standhouders van Maarkedal en nabije regio. Bij te veel inschrijvingen, krijgen inwoners van Maarkedal voorrang. 


 

Seniorenuitstap 

Bezoek aan de Plantentuin in Meise, rondleiding brouwerij Palm en bezoek aan Stoeterij Diepensteyn.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de seniorenraad in het voorjaar een daguitstap. Die gaat dit jaar door op maandag 22 mei. We maken er een lange, maar boeiende dag van, met een bezoek aan de plantentuin in Meise, de brouwerij Palm en Stoeterij Diepensteyn  (Brabantse trekpaarden)

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

 • 8 uur: verzamelen aan het Administratief Centrum en vertrek met de bus

 • 9:45 uur:ontbijt in de oranjerie in de plantentuin van Meise.(1 koffiekoek + koffie/thee à volonte)

 • 10.30 uur: Rondleiding door plantentuingids in de plantentuin van Meise

 • 12.30 uur:Middagmaal (Stoofvlees met frietjes)in de oranjerie van de plantentuin (incl.fris- of tapdrank of glas wijn en koffie)

 • 14 uur: verplaatsing naar Steenhuffel

 • 14.30 uur: Rondleiding bij brouwerij PALM: rondleiding door brouwerijgids + degustatie

 • 16 uur: bezoek aan de BrabantseTrekpaarden van Stoeterij Diepensteyn

 • 16.45 uur: Terugreis naar Maarkedal

Kostprijs:
Deze uitstap wordt georganiseerd door de seniorenraad. Deelnemen kost 55 euro per persoon . (incl. onttbijt, middagmaal + drank)

Info en inschrijvingen:

Dienst Vrije Tijd: 055 33 46 52 of vrijetijd@maarkedal.be.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 50 personen, snel inschrijven is de boodschap.  Na bevestiging van de inschrijving door de dienst Vrije  Tijd, schrijf je het  deelnamegeld van 55 euro per persoon over naar het rekeningnummer van de seniorenraad: BE12 9731 1809 3692.

Inschrijven kan tot uiterlijk 10 mei (tenzij eerder volzet).

Midzomerklanken 

De ronduit positieve reacties bij de eerste editie van Midzomerklanken vorig jaar – met 3 uitverkochte concerten! – zorgden ervoor dat er in 2017 een tweede editie komt. Noteer alvast zaterdag 24 juni in je agenda als je wil genieten van 3 bijzondere concerten op unieke locaties.

Op het programma:

 • Het Vlaamse ensemble voor oude muziek Il Nostromo del Sogno o.l.v. Steven Marien brengt “A chantar m'er”, gewijd aan de muziek van de troubadours en het thema van hoofse liefde.

 • “Die Winterreise” van Franz Schubert wordt gebracht door de Duitse bariton Daniel Ochoa, op piano begeleid door Cristian Peix.

 • Net als vorig jaar sluiten we af met het kamerkoor AQUARIUS onder leiding van Marc Michael De Smet. Zij brengen “Het Lam Gods bezongen”, waarbij elk paneel van het wereldberoemde retabel van de gebroeders Van Eyck muzikaal geïllustreerd wordt met een reis doorheen heel onze Westerse muziekgeschiedenis, van gregoriaanse hymne tot de 20e-eeuwse Pool Henryk Gorecki. Peter Schmidt, bijbelexpert en Lam Godskenner par excellence, is onze deskundige gids. Hij licht de religieuze achtergrond van alle afbeeldingen toe.

Meer info: Informatie over uren, locaties en tickets is vanaf 14 april beschikbaar op deze pagina. 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, iedereen vanaf 55 jaar is welkom! 
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... Plezierig sporten staat centraal in deze lessen, die open staan voor alle 55-plussers van in en buiten de gemeente.

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Lessenreeks yoga 

Met het nieuwe jaar voor de deur maakte je misschien ook al enkele goede voornemens. Wat meer bewegen of meer tijd maken voor ontspanning? Yoga is de ideale combinatie van beide!

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.

 

 

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.