Sint-Vincentiusnoveen 

Sint-VincentiusnoveenHoog verheven op de Kapelleberg in Maarke staat het 'Kapelleke Fiecent', zoals de Sint-Vincentiuskapel in de volksmond genoemd wordt.  Het is een bedevaartkapel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw en waar de Heilige Vincentius wordt vereerd. Wassen ex voto’s die in de 20e eeuw werden meegebracht door de bedevaarders, hangen nog steeds verzameld in de kapel. Ze zijn een getuigenis van de devotie die tot de jaren 1960 nog heel groot was. Bedevaarders kwamen te voet langs de veldwegels om Vincent te 'dienen'.

Sint-Vincentius was een Spaans martelaar, die wordt aanbeden tegen krampen, maagziekten, koortsen en allerlei kwalen. In de kapel hangt een volks schilderij met de verschillende folterpraktijken die Vincentius als martelaar onderging. Uiteindelijk overleed hij op 22 januari van het jaar 304.

22 januari is nog steeds zijn feestdag en de eerste dag van de noveen, van 22 tot 30 januari, ter ere van Sint-Vincentius. Deze noveen bracht vroeger heel wat volk op de been, zowel uit Maarke zelf als uit aangrenzende parochies. Elke parochie had zijn eigen bedevaartsdag. Na de mis volgde drie keer een ommegang rond de kapel, waarbij gebeden werd bij de beelden van Sint-Vincentius en Sint-Antonius. Daarna kocht men wijting aan de kraampjes bij de kapel en kon men in plaatselijke herbergen aan tafel schuiven voor geutelingen, een typische streekspecialiteit.  

Waar er tot voor enkele jaren nog dagelijks een mis was, is de noveen momenteel min of meer herleid tot één viering op zondag. Het gieten van de geutelingen tijdens deze Vincentiusnoveen is een gebruik dat bij heel wat inwoners wel nog steeds in ere wordt gehouden.