Cultuurhistorisch verleden 

Naast het groene, adembenemende en steeds verrassende landschap, heeft Maarkedal ook een rijk cultureel verleden, met pareltjes van landelijke en religieuze architectuur. De vele hoeves, molens, villa's, kerken en kapelletjes, ...  zijn allemaal getuigen van de rijke geschiedenis van onze gemeente.

Ook volksfeesten en tradities maken deel uit van ons cultureel verleden. In Maarkedal worden deze traditionele feesten, die de identiteit van de gemeente bepalen, nog altijd in ere gehouden. Zo heeft elke deelgemeente haar eigen ruiterommegangen en vaste kermisdagen.

Benieuwd naar meer?

Wil je meer informatie over gebouwen, straten, beschermde monumenten, feesten en tradities?

  • Een overzicht van de beschermde monumenten in Maarkedal (en heel Vlaanderen) vind je in de databank van beschermd onroerend erfgoed.
  • Daarnaast zijn ook niet beschermde gebouwen vaak waardevol patrimonium. In de inventaris van het onroerend erfgoed in Vlaanderen kan je onder meer zoeken op gemeente en straat en zo het bouwkundig erfgoed van je eigen buurt ontdekken.
  • Meer interesse in tradities en sociale gebruiken? Dan kan je terecht bij LECA, het landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag.